Klub ponožka má opět úspěch

Lis 24, 2021

700 párů ponožek pro babičky a dědečky v domovech seniorů v letošním roce. Takový je záměr Klubu ponožka, projektu Spolku Počteníčko z Ostravy. Jde o propojení klubů seniorů, veřejnosti a domovů pro seniory na celé severní Moravě a ve Slezsku. Jednoduše řečeno, senioři a dobrovolníci pomáhají dalším seniorům. Konkrétně tak, že pletou ponožky pro babičky a dědečky, kterým  je v pokročilém věku často zima na nohy a kteří žijí v domovech. „Projekt má už tříletou tradici. Zahájili jsme ho v Bohumíně a postupně rozšířili do celého kraje,“ upřesňuje předseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina. Základem je pletení ponožek, ale  en o toho nezůstalo. Pletařky jsou velmi šikovné a dodávají  nám i nátepníky, šály a letos  máme i několik čepic.  My jim zase díky podpoře Moravskoslezského kraje  dodáváme vlnu.  Největší část  klubíček vlny  máme ale od dobrovolníků. Výborně to funguje třeba v Seniorklubu Bohumín a letos pro nás sbírají  klubíčka vlny i v Městském informačním centru v Orlové,“ doplňuje Ivan Sekanina.

Letošní novinkou Klubu ponožka  jsou bačkůrky a ponožky pro děti v nemocnicích. Seniorky je pletou pro  4-12 ctileté děti. Do pletení se přitom zapojily i samotné seniorky v domovech. Konkrétně v Domově Odry, kde si i shánějí vlnu. Kromě  ponožek pro babičky a dědečky v deseti domovech seniorů našeho kraje tak bačkůrky a ponožky potěší v předvánočním čase i děti ve třech nemocnicích. Už tradičně  pak senioři  dostávají i šitá srdíčka pro radost. Tvoří je studentka bohumínského gymnázia Gabka Grillová. Letos jich ušila rovnou stovku. Už tradičně převzal záštitu nad Klubem ponožka Jiří Navrátil, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje .

Klub ponožka má úspěch zejména díky ochotným a vstřícným  členům klubů seniorů  napříč Moravskoslezským  krajem.  Pravidelně a vytrvale dodávají ponožky  kluby seniorů z Havířova, Bohumína, Frýdku-Místku. Výborní jsou Aktivní senioři Bruntálu nebo Městská organizace Seniorů České republiky z Ostravy – Poruby. Ke Klubu ponožka se připojil rovněž Spolek Senioři Martinov nebo Klub žen z Ostravy-Kunčic stejně jako pletařky z DPS Horymírova v Ostravě – Zábřehu. Kromě  členů klubů seniorů  pletou ponožky a dodávají vlnu pro Klub ponožka i další dobrovolníci.

V domovech seniorů a nejen na severní Moravě a ve Slezsku je řada osamělých lidí s omezeným pohybem, kteří ponožky potřebují. Na druhé straně je hodně šikovných pletařek, které chtějí být užitečné. Záměrem Klubu ponožka je proto vytvořit síť  klubů a dobrovolníků pro pletení ponožek napříč celým Moravskoslezským krajem a zapojit i další regiony. Aktuálně se ke Klubu ponožka připojily kluby a domovy seniorů z Uherského Hradiště, Prahy a  nejnověji  také z Brna.